Den magiske kornkværn

Ja, du læser rigtigt. Jeg har fået mit ønske opfyldt (altså faktisk opfyldte jeg det selv), og har købt en kornkværn. Endda sådan en der også har en valse til f.eks. havregryn. Jeg tror at den måske er verdens 8. vidunder. Der er i hvert tilfælde ret stor forskel på smagen af det brød jeg bager med købemel og det jeg selv kværner. Sandsynligvis fordi olierne i det grove købemel harskner hurtigt, også selvom melet er af god kvalitet.

komo

Havregrynene er også godt. Der er lidt mere bid i dem og smagen er lidt kraftigere. Hvis man kører dem igennem to gange rammer man tæt på de finvalsede man kan købe. Både manden og barnet hjemme spiser dem uden protest.

Hjemmevalsede havregryn skal spises inden for 1-2 timer efter valsning. Når man valser og udsætter dem for luft, aktiveres et enzym der gør olierne i havren harsk, og det er ikke en god smag. Købehavregryn bliver behandlet med varm damp efter valsning for at denaturere enzymerne.

Nå, men tilbage til kværnen; formalingsgraden af melet kan indstilles fra meget groft til meget fint. Selv fuldkornsmel bliver helt fint og meget let at arbejde med. Jeg har bagt bandekager an enkorn (en meget gammel form for hvede) og flytes af enkorn/kamut, og det blev virkelig lækkert. Kværnen larmer en del, men er nem at gøre ren. Valsen er stille.

Man kan male/valse en hel del forskellige frø/kerner. Kværnen kan bruges til alle ikke olieholdige frø som f.eks. havre, rug, byg, tørrede bønner, quinoa og amaranth. Man kan godt valse havre, men da det er olieholdigt, skal det blandes om med en anden korntype. De fraråder at valse olieholdige frø som f.eks. hør, da det kan sætte sig i kværnens sten. Valsen kan valse bløde korn som havre uden forberedelse. Hvis man ønsker at valse hårdere korn som byg eller rug, skal de først opblødes.

Designmæssigt synes jeg kværnen er rigtig fin. Den er gemt i sådan en “bøgetræskasse”, der er simpel men pæn. Der var en fin lille keramisk skål med til grynene. Også meget nydelig.

Billig er den ikke ligefrem. Jeg er heller ikke sikker på at jeg kommer til at spare mange penge på den (en pose änglemark havregryn koster vel 10kr), men det var heller ikke af økonomiske hensyn, at den blev købt. Til gengæld mener jeg, at jeg får mel og gryn der både er sundere og mere velsmagende end ellers, og det vil jeg gerne betale for.

Næste projekt blive en omgang rugbrød. Jeg glæder mig allerede 🙂

2 responses to this post.

  1. Posted by Charlotte F on januar 31, 2014 at 11:31 am

    Hej Inge
    Er nysgerrig omkring kornkværnen, da jeg selv overvejer at investere i en. Er du stadig glad for din? Hvad er det for et mærke/model du har købt?
    Venlig hilsen Charlotte

    Svar

    • Ja, jeg er helt vild med den stadig. ❤ Jeg har en Komo Duett (den mindste af modellerne).

      Den bliver brugt nogenlunde dagligt til havregryn, og et par gange om ugen, når jeg bager.

      Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: