Institutionsmad

Nu er jeg jo blevet mor til et vuggestuebarn (som har været alene i vuggestuen i en hel time igår!), og institutionen har da heldigvis en kostpolitik. Dengang jeg gik i børnehave, var den eneste kostpolitik vist, at vi skulle have rød saft til eftermiddagsmaden. De tvang mig også engang til at spise en hel banan. Jeg har altid hadet banen, og jeg var virkelig ved at brække mig. Jeg kan huske, at jeg sad og kæmpede med det, mens alle de andre børn var gået fra bordet. Jeg kan faktisk blive hel vred, når jeg tænker over det idag.

Nå men det var ikke det, det skulle handle om…. Egentlig er det på mange punkter er fornuftig kostpolitik. De prøver at spise mest muligt økologisk og årstidens grønt. De har en ugentlig fiskedag (der forhåbentlig er pangasius-fri), de har begrænsninger på sukkeret og de spise grove kornprodukter. Når de “store” børn har fødselsdag, får de lov til at bestemme menuen (så Bettemanden kommer nok ikke til at mangle spaghetti med kødsauce), og man kan se månedens madplan på hjemmesiden. Til festlige lejligheder må man have en usund ting med, og slikposer er forbudt.

Til kamp mod vuggestuens snotnæser: Betteskiden henter Bio-Kult probiotika i køleren.

Der er dog to ting, der generer mig: 1. Kostpolitikken er temmelig fedtforskrækket og ret kulhydrattung. Til formiddagsmad får de rugbrød og frugt, og 3 af dagene i ugen er der ikke kød eller fisk til frokost (1 grøddag og 2 “grønne” dage).  De æder hele tiden: kl 7, kl 9, kl 11, kl 14. Så tit gider Bettemanden slet ikke spise herhjemme, men hvis jeg kørte kulhydrater og intet andet i hovedet hele dagen, var jeg nok også sulten konstant.

2. Når man har mad med til festlige lejligheder, må man tage følgende: Langtidsholdbare fødevarer (f.eks. supper uden kølekrav), færdigpakkede førevarer i ubrudt emballage indkøbt i forretninger, ikke fordærvelige fødevarer (f.eks. tørret pasta, kornprodukter, tørret frugt, helkonserves), og hel frugt og grønt (både indkøbt og egen avl).

Undskyld men hvad fanden? Jeg må gerne medbringe købetoast og det der syltetøj i spand, så længe det er i emballagen, men jeg må ikke bage mine gulerodsbrud med surdej og groft mel (OG SMØR!). Det er da for trist, når man bliver så bange for bakterier og mug, at tilsætningsstoffer og indpakning bliver alternativet. Til gengæld så tror jeg ikke de overholder det. Der var en dreng der havde sidste dag i vuggestuen i går, at han serverede noget, der meget lignende hjemmebagte blåbærmuffins uden indpakning overhovedet. 🙂

9 responses to this post.

 1. Hvor er det surt og tanketomt …
  at hjemmelavet mad pludselig bliver et problem….
  Godt jeg ikke har småbørn i instituation pt…

  og så synes jeg godt nok også at det lyder som hyppig mad…
  men det forklarer jo en del…riiigeligt med kulhydrater UDEN fedt og protein
  så er man da sulten.
  Ikke at jeg synes småbørn skal være meget low carb … men mere høj kvalitet…

  Ps jeg modtog min biokult i dag ( 5 dage fra jersey til en meget rimelig pris)
  Hvor købte du dine ???
  og de behøver så vidt jeg kan se ikke at være på køl.

  Svar

  • Ja, er det ikke gak?

   Jeg er heller ikke kulhydratforskrækket, men jeg synes jo ligesom de skal have andet end kulhydrater.

   Jeg købte mine i UK. Samme sted som jeg købte mit rådne fiskeolie. De var her i hvert tilfælde hurtigt, men det var måske lidt dyrt.

   Skulle du ikke betale told, når det kom fra Jersey?

   Jeg tror heller ikke de behøver at være på køl, men jeg synes det er lettest. Ellers har jeg en tendens til at glemme dem 😉

   Svar

 2. http://www.feelunique.com/p/Bio-Kult-Capsules-x120

  men jeg synes at prisen var god ikke mindst den fri levering. Resten af deres hjemmeside er også vild billig…

  Jo du har ret at jeg burde nok ha betalt told… jeg kom først til at tænke bagefter at jersey ikke var eu:::

  Svar

  • Jeg har det lidt sådan, at så længe post DK opkræver fuldstændig urimelige gebyrer for toldbehandling, må de selv sørge for at få fortoldet pakkerne! Fedt at du slap 🙂 Jeg må straks tjekke dem ud!

   Svar

 3. Jeg har to børn i børnehave, og de får vist omtrent samme menu som din søn. Jeg prøver at tage det oppefra og ned, men særligt grøddagene gør ondt på mig. Især når der er mannagrød på menuen. Yrk! De dage sørger jeg for, at de i hvert fald får godt med protein og fedt om morgenen, så de i det mindste har lidt at stå imod med.

  Men mine skal starte skole til sommer, og så er det jo slut med institutionsmad og frem med madpakkerne. Så har jeg jo pludselig kun mig selv at bebrejde, hvis det ikke bliver godt nok (host host!)

  Svar

  • Ja mannagrød….. det er sgu da lige til at græde over….

   Jeg sørger også for at han får en god morgenmad med æg og lidt kød og noget fedt. Så er der da lagt lidt bund.

   Svar

 4. Så vidt jeg ved, er det der med den indpakkede mad, ikke noget din institution har sat sig i hovedet, men noget der kommer højere oppefra i systemet. En form for lovkrav til hvad der må serveres offenligt i større forsamlinger (skal være fremstillet af en med uddannelse i fødevarehygiejne)

  Svar

 5. Posted by Marianne on februar 7, 2013 at 4:48 pm

  Der er UTROLIG mange regler, man skal overholde, når man serverer mad i en daginstitution. Det kommer altsammen ovenfra og der er derfor ikke ret meget råderum for den enkelte institution. Jeg er selv leder af en vuggestue og HELDIGVIS har vores forældre valgt, at deres poder SELV medbringer madpakker. Vi har haft madordning og det ER altså ikke ret meget man får for 15 kr pr dag (2011-tal. Nogle inst. ansætter en madmor, men det er de færreste inst. der har råd til det idag).
  Så mit råd er – gå ind i forældrerådet/ bestyrelsen og vær med til at præge, hvad jeres børn får serveret – nu er det jer som (flertals)forældre der bestemmer – sådan er loven heldigvis også skruet sammen ;o)

  mvh, Marianne

  Svar

 6. Ahhhh, you are back (lifestyle blog still counts and what a cute little boy you have!) …Now I need to use whip out the good-old Google translate…

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: